Optikánk szolgáltatásai

Válasszon szolgáltatásaink közül

Munkánk elsődleges célja, hogy a legjobb szemüvegeket készíthessük el, a legmodernebb szemüveglencsékkel, a vásárlóink igényeire szabva, hiszen minden ember megérdemli a tökéletes látást.

De ugyanilyen fontosnak tartjuk, hogy mindenki az életmódjának, ízlésének megfelelő szemüveget viselhesse, amely a legelőnyösebb megjelenést biztosít számára.

Látásvizsgálat

Hogyan zajlik egy látásvizsgálat?


Akár számtalan szemvizsgálaton volt már, akár most készül az első alkalomra, lehet, hogy elgondolkodott már azon, hogy mire is jók azok a gépek és eszközök, amelyeket a vizsgálat során használnak. Íme egy kis kalauz.

Az alábbi listában sorra vesszük a leggyakoribb teszteket, azonban felhívjuk a figyelmet, hogy nem minden esetben van szükség az összes vizsgálat elvégzésére!

 1. Egészségi állapot, foglalkozás, életmód                                        Ebben a fázisban általános egészségügyi kérdésekre lehet számítani, például a vérnyomásról, ismert betegségekről, családi kórtörténetről, stb. Ezek a tényezők mind hatással lehetnek a látás minőségére, akár rövid, akár hosszú távon. A foglalkozás típusa és az életmód is befolyásolja a látást. Ezek a kérdések segítenek optometristájának meghatározni, hogy mire kell különösen odafigyelnie.
 2. Számíthat kérdésekre a jelenlegi szemüvegéről (ha van ilyen). Hozza magával a vizsgálatra. Mit tapasztalt a viselése során?
 3. A következő lépés általában a refraktométer használata. A fejét az álltámaszra helyezve belenéz a gépbe, ahol fényt vagy egy kis képet fog látni. A gép meghatározza, mekkora korrekcióra van ahhoz szükség, hogy a szem hátsó részén elhelyezkedő retinán fókuszálódjon a fény. A szerkezet pontos értéket ad, azonban még szükség van további finomhangolásra is.
 4. Ezután a hagyományos látásélesség teszt következik, melynek során 5-6 méterre lévő betűket kell leolvasnia. Ez általában a korábbi korrekciós értékeivel indul, hogy ezekhez csak hozzá kelljen adni a megfelelő értékeket.
 5. Az optometrista ezután beállítja a pontos korrekciót. Ekkor fogja megkérdezni, hogy „ezzel a lencsével lát jobban, vagy a másikkal”, és a válaszai alapján pontosítja a korrekciót. Így biztosan olyan lencsét kap, amely a legélesebb és legkényelmesebb viseletet biztosítja Önnek.
 6. Ezután következhet a tonométeres vizsgálat, melynek során egy kis levegőt fújnak a nyitott szemébe. A levegő-löketnek a szeme ellenáll, ebből a gép kiszámítja a szemnyomást. A vizsgálat során semmi nem érintkezik a szemével, az eljárás teljesen fájdalommentes. A magas szemnyomás a zöldhályog (glaukóma) egyik jellemző tünete lehet.
 7. A réslámpás teszt a szem szerkezeti károsodásának vizsgálatára szolgál. A fejét egy álltámaszra kell helyeznie, miközben egy mikroszkóp segítségével ellenőrzik szeme elülső részét (szivárványhártya, szaruhártya, szemhéj, stb.). Még egy lencsét az eszköz elé tartva a szem belseje, annak hátsó pólusa is megvizsgálható, így láthatóvá válik a retina és a látóideg is.

A látás javításán kívül a szemvizsgálat segíthet más betegségek, vagy később súlyos látásproblémákat okozó elváltozások korai felismerésében is (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke- és zöldhályog). Ezért mindenki számára javasolt lenne a legalább kétévenkénti szemvizsgálat. Az életkortól és egészségi állapottól függően akár gyakoribb vizsgálat is szükséges lehet. A szem megbetegedéseivel kapcsolatban szakorvosi rendelést kell felkeresni, akár a látásvizsgálatot követően, ha optometrista kollégánk ezt javasolja. 

A szem a testünk egyik rendkívül összetett része, ezért lehet szükség sok különböző vizsgálatra. De minden felsorolt lépésnek megvan a célja, mégpedig az, hogy Ön a lehető legtökéletesebb látást élvezhesse! Menjen el szemvizsgálatra minden második évben; hogyha már elmúlt 50 éves, akkor pedig évente! Így egy változás sem marad észrevétlen! Ne feledje: a szemei egészségébe fektetett idő és pénz garantáltan megtérül!

Amennyiben Ön kontaktlencsét szeretne, vagy már használ kontaktlencsét, optometrista kollégánk alkalmassági vizsgálatot és szakszerű kontaktlencse illesztést végez, melynek sikeres befejezése után akár raktárról elviheti lencséit egy alapos és teljes körű betanítást követően.

A lencsehordás lehetősége főleg attól függ, hogy a viselő könnye milyen minőségű és mennyiségű. Mivel a kontaktlencsék szabadon kell, hogy “ússzanak” a szemen, a könny mennyisége elegendő kell, hogy legyen ennek biztosítására. Másrészt a könnyek összetétele hatással van a lencsén megjelenő lerakódásra. Ennek mennyisége és kora határozza meg a lencsék átláthatóságát, a kényelemérzetet és a lencseviselés tűrését. Emiatt minden, ami befolyásolja a könnyfilmet, döntő hatással van a kontaktlencse viselésére.

Kontaktlencsék mindenkinek ajánlhatóak, akinek életmódja lehetővé teszi a higiénés szabályok betartását.

Gyermekek esetében mindenképp szükséges évente látásvizsgálatot végezni. Így már korai szakaszban felismerhetők az esetleges látásproblémák.

Az idősek számára is javasolt évente látásvizsgálatra menni, hogy felismerhetőek legyenek az olyan szembetegségek, mint például a makuladegeneráció, ellenőrizzék a szemnyomást és felismerjék az esetleges hályogok kialakulását.

Csak a 20 és 40 éves kor közötti időszak az, amikor elég körülbelül kétévente látásellenőrzésre járni (kivéve, ha valamilyen rendellenesség miatt sűrűbb vizsgálatokra van szükség).

Színlátás vizsgálat

Tudta Ön, hogy egy korrekciós szemüveg javíthat az Ön színlátásán?

A színtévesztés örökletes rendellenesség. Európában a felmérések szerint a férfiak 8%-a, a nők 0,5%-a öröklötten színtévesztő. Az általunk használt teszt egy könnyen használható, felhasználóbarát színlátás-vizsgálat, amely alkalmas a színtévesztés különböző típusainak és súlyosságának meghatározására.

A vizsgálat alapján színkorrekciós szemüveg elkészítését is vállaljuk!

A világot öt érzékszervünkkel érzékeljük. Ezek közül legtöbb információt a látás közvetít felénk. (A modern embernél az érzékszervek információ közvetítő szerepe körülbelül így alakul: látás 90%, hallás 5%, tapintás 2%, ízlelés 2%, szaglás 1%.) Ezért nem mindegy, hogy a látásban rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználjuk-e. Az információvesztés a színérzékeléskor rontja az életminőséget, rontja az információ feldolgozás biztonságát, és ezeken keresztül negatívan befolyásolja a felismerés reakcióidejét.

Az élet számos területén hátrányos helyzetben vannak a színtévesztők. Több mint száz szakmában (Pl. textilipar, autó-, festék, élelmiszer- és kozmetikai ipar) nem tudnak ugyanolyan eredményesek lenni, mint a jó színlátók. A közlekedésben pedig saját magukra és másokra is veszélyesek lehetnek. A színtévesztők sokkal több közlekedési balesetet idéznek elő, mint az ép színlátók. A színtévesztés már óvodás és iskolás korban is nehéz helyzetbe hozza a színtévesztő gyermekeket: nem ismerik fel a színes jelzéseket ruháikban, helytelenül használják a színeket rajzaikon, ügyetlennek bizonyulnak a színes műanyag formákból kialakított logikai játékokban, rosszul látják a térképeket és a színes tankönyveket.
A cukorbetegség, alkoholizmus, adott gyógyszerek és mérgezések szintén a színtévesztés kialakulásához vezethetnek. Amerikában 27 millióan szenvednek cukorbetegségben. Magyarországon körülbelül 400 ezerre tehető a színtévesztők száma.

A rendellenesség kiküszöbölésére egy speciálisan erre tervezett filtert használunk. A réteget úgy kell megtervezni, hogy a rajta áthaladó fény spektrumát oly módon változtassa meg, hogy az a színtévesztőben az épszínlátóhoz hasonló ingerületet váltsa ki. A réteg tervezésénél ügyelni kell arra, hogy a közepes hullámhosszakon, ahol a rendellenesség fellép, fejtse ki hatását, miközben a hosszú és rövid hullámhosszakon minél kevesebb hatása legyen. A réteg hatására a csapok adaptációs állapota megváltozik (a csapok érzékenysége alkalmazkodik a csökkent vagy megnövekedett fénymennyiséghez), az új kialakult helyzet úgy interpretálható, mintha a rendellenes csap érzékenysége a normál irány felé tolódott volna.

A tradicionális színlátást vizsgáló tesztek, mint a különböző pszeudo-izokromatikus ábrák -“pöttyös ábrás”- (Ishihara, Dvorin, Velhagen, Rabkin, stb.), pamut teszt, Lantern teszt, stb arra alkalmasak, hogy eldöntsék azt hogy a páciens épszínlátó vagy “vörös-zöld” színtévesztő. Az általunk használt teszt egy könnyen használható, felhasználóbarát monitoron megjelenített pszeudo-izokromatikus ábrákhoz hasonló színlátás-vizsgálat, amely alkalmas a színtévesztés különböző típusainak és súlyosságának meghatározására, valamint a korrekciós szemüvegek javító hatásának számszerűsítésére.

Polateszt vizsgálat

Ha nem elég egy hagyományos látásvizsgálat!

Normális látás esetén a tárgyakról visszaverődő fénysugarakról mindkét szemünk, az agy segítségével egy éles képet alkot. Ez a kétszemes együttlátás szükséges ahhoz, hogy térlátásunk megfelelő legyen. Abban az esetben, ha a két szem binokuláris együttműködése nem elégséges prizmás szemüveg javíthatja a kétszemes együttlátást.

A vizsgálat alapján prizmás szemüveg elkészítését vállaljuk!

A Polateszt-vizsgálat során polarizált ábrákat kell nézni, amely különválasztja a jobb és bal szem által látott képet. A vizsgálattal a kétszemes együttlátásnál felmerülő esetleges aszimmetriákat, az úgynevezett szemizom egyensúlyi problémákat (heterophoria) lehet kimérni.

A Polateszt-vizsgálat az alábbi tünetek esetében lehet javasolt:
 • fejfájás
 • szemfáradékonyság
 • számítógép okozta panaszok
 • térérzékelési zavar
 • tanulási nehézségek
 • A tünetek csökkentése, megszüntetése érdekében gyakori a hasábos szemüveg (prizmás korrekció) felírása, amely tehermentesítő hatása révén tud segíteni.
 

VideoCentrálás

Ismerje meg szeme titkos kódját!

A legjobb szemüvegtervezés Varilux multifokális lencse esetén!

Nem túlzás azt állítani, hogy az Essilor fejlesztette ki a legprecízebb eszközt, amelyet valaha a szemüvegek előkészítéséhez használtak.

A Visioffice, amely egyetlen kattintással elvégzi az összes szükséges mérést ma már megtalálható minden olyan optikai üzletben, ahol kiemelten fontosnak tartják a ügyfeleik látási igényeit.

A VisiOffice az első integrált illesztési és tanácsadási rendszer, mely képes egy szemüveglencse minden lehetséges paraméterének hihetetlen pontossággal történő meghatározására. Fejlett technológiájának köszönhetően a VisiOffice segítségével ténylegesen személyre szabott szemüveg készíthető.

A Visioffice készülék meghatározza az Ön szemtávolságát, szemüveglencséjének illesztési magasságát, a szemüveglencse és a szaruhártya távolságát, a szemüvegkeret középrészének dőlésszögét és íveltségét, pontos értéket kapunk arról, hogy Ön milyen messze tartja olvasáskor a könyvet, újságot, illetve melyik oldalon található az Ön domináns szeme, amely a Varilux X 4D szemüveglencsék elengedhetetlen rendelési adata.

Emellett egyedülálló módon meghatározza az Ön szemforgáspontját is, az Eyecode értékeket, melynek segítségével további optimalizálás készíthető.

Személyre szabott, az Ön szeme adatai alapjánKönnyű megszokni, mert kifejezetten Önnek készült
Egyedülálló Essilor fejlesztéseket tartalmaz

Szemüvegkészítés és javítás

A szemüvegeket saját műhelyünkben készítjük nagy figyelemmel és törődéssel.
Vállalunk szemüveglencse átcsiszolást meglévő keretből újba, vagy akár pár óra alatt elkészítjük szemüvegét raktáron lévő szemüveglencséinkből

Számos javítási munkához tudunk alkatrészt biztosítani, az általunk forgalmazott szemüvegkeretekhez garanciális háttérrel is rendelkezünk, a forrasztási munkákat pedig alvállalkozó közreműködésével tudjuk vállalni.

Dioptriás napszemüveget a technikai lehetőségek határain belül eredeti napszemüvegkeretben és optikai keretben is el tudunk készíteni.

Vállaljuk üzletünkben a szemüvegek karbantartását.

A folyamatos hordásuk közben előfordulhat, hogy a szemüvege már nem a vásárláskor történt állapotában van, a szárak kilazultak, vagy a keret lecsúszik a fejről. Üzletünkben kollégáink ingyenesen elvégzik a szemüveg újrakalibrálását és a legideálisabb állapotba állítjuk szemüvegét.

A fejre adaptálás (azaz keret beállítás) nálunk ingyenes.

Az idő során por és kosz rakódhat a szemüvegre, amelynek a legmegfelelőbb eltávolítása az ultrahangos tisztítás.

Üzletünkben vállaljuk a szemüveg ultrahangos tisztítását ingyenesen.

Az ultrahangos tisztítás során a szennyeződéseket nem oldószer, hanem ultrahang segítségével távolítjuk el, így nem károsodik sem a keret, sem pedig a lencse.

Céges vizsgálat

A szabályosan kifizetett munkaszemüveg térítése adómentes természetbeni juttatásnak minősül.

Vállaljuk céges telephelyre a kiszállást, elvégezzük a helyszínen a látásvizsgálatot valamint a szemüvegajánlást is nyújtunk!

 

Mára a legtöbb munka valamilyen formában számítógéphez kötött. Éppen ezért nem árt tudni, mik azok a törvényi szabályozások, amiket egyik legfontosabb érzékszervünk, a szemünk megvédése érdekében hoztak.

Az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet valamint a 3/2002 (VII.30.) ESZCSM rendelete alapján (a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményei) azon munkavállalók részére, akik naponta legalább 4 órát töltenek monitor előtt, a munkáltató köteles a munkavállaló szem és látásvizsgálatát elvégeztetni, majd ezt 2 évenként megismételtetni.

A monitor koncentrált nézése közben sokkal kevesebbet pislogunk, mint máskor. Ennek következtében a szem érzékennyé válik és a következő panaszok lépnek fel: homályos látás, könnyezés, fáradtság, fókuszálási nehézség. Mindez a korrekció hiányával párosítva jelentősen befolyásolja a munkavégzés hatékonyságát. A másik felmerülő problémát az ipari területet ellátó szakemberek éleslátását és védelmét komplexen megoldó védőszemüvegek hiánya jelenti.

A szabályosan kifizetett munkaszemüveg térítése adómentes természetbeni juttatásnak minősül

Continental vizsgálat 2022

Loading...

Kapcsolatfelvétel

Telefon

+36 30 846 2668

e-mail

info@thaliaoptika.hu

üzletünk

Veszprém, Szabadság tér 6

Shopping Cart